Sodyum Klorür (Tuz)


Sodyum Klorür (Tuz), şeffaf kübik kristal yapıda alkali bir bileşiktir. (NaCI) formülü ile gösterilen Sodyum Klorür, tüm canlılar için temel ve yaşamsal besin (mineral) kaynaklarından biridir.

Sodyum Klorür üretimi, temel olarak, Deniz Suyu, Tuzlu Göl Suları, Yeraltı Kaya Tuzu Yatakları ve Tuzlu Yeraltı Suları gibi doğal kaynaklardan yapılmaktadır. Ayrıca çeşitli endüstriyel tesislerde yan ürün olarak elde edilmektedir.

Firmamızda, 2002 yılında Tekel Tuz Kanunu'nda yapılan değişiklik ile tuz üretiminin özel sektöre açılması sonrası, yasal müracaatlar yapılarak, tuz üretim izinleri alınmış, 2003-2004 yılları içinde ham tuz üretim havuzlarının inşası ile ilgili yatırımlar yapılmış ve 2005 yılında ilk ham tuz üretimi gerçekleştirilmiştir. 2005 yılından bugüne de kesintisiz olarak üretim devam etmektedir.

Gemiş ve Sarıkavak Açık Saha İşletmeleri'nde göl suyu madenciliği yöntemiyle üretilen Ham Sodyum Klorür, Acıgöl suyundan 2. mineral olarak elde edilmektedir.

Bugün Açık Saha İşletmelerimizde bulunan maden sahalarımız içinde, muhtelif alanlara sahip buharlaştırma ve üretim havuzlarından oluşan toplam 2,3 milyon m² alanda ham tuz üretim faaliyetleri düzenli olarak yürütülmektedir. Şirketimizin yıllık ham tuz üretim kapasitesi 70.000 – 75.000 ton aralığındadır. 

 

Sodyum Klorür’ın Kullanım Alanları

Sodyum Klorür, Gıda, Tekstil, Deri, Deterjan, Yem, Sağlık sektörlerinde kullanıldığı gibi, kış aylarında karayollarında buzlanmaya karşı da kullanılmaktadır. Bu sektörlerde Sodyum Klorür’ün Ham hali kullanılacağı gibi, Yıkanmış, Kurutulmuş, Rafine, Tablet, Sıvı gibi formlarda da kullanılmaktadır.

Açık Saha İşletmelerimizde üretilen Ham Sodyum Klorür, nihai kullanıcılara hitap eden ara üreticilere ham olarak (işlenmemiş), kamyon bazında ve dökme olarak satılmaktadır.

 



×